Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

1 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 1 – 2021

NF's blå
Leder
Sandøys kommentar
Månedens intervju
Før stortingsvalget 2021
Hempels kommentar
Månedens Gullfisk
Minneord
Nyheter fra Nofima
Ferdigsnakka
60 år i sjømatnæringen
60 år i sjømatnæringen
60 år i sjømatnæringen
60 år i sjømatnæringen
60 år i sjømatnæringen
60 år i sjømatnæringen
60 år i sjømatnæringen
60 år i sjømatnæringen
60 år i sjømatnæringen
60 år i sjømatnæringen
Sundnes kommentar
Nye investeringer
Nye investeringer
Nye investeringer
På tampen fra Provence
Duellen
Fisk og Forskning
Smånytt fra sjømatnæringen
Bok på kroken
Lek med tall
Meningspanelet
INGES hjørne
Geir Ove Ystmark

2020 — det vanskelige corona-året!

Som alltid ved et nytt år ser vi nærmere på det året som nettopp er blitt historie.

Utgave nr. 1

2020 ble ikke år’reit. Det ble et svært vanskelig år for mange. Om hundre år vil fjoråret forhåpentligvis fortsatt bli husket for corona-pandemien. «Forhåpentligvis» fordi noe lignende aldri vil skje igjen. Coronapandemien har også rammet næringslivet hardt. Men det er store variasjoner. Luftfart og reiseliv er blant de bransjene som har slitt mest med omsetningssvikt og permisjoner.

Dagligvarehandelen er kanskje den sektoren som har kommet best fra det, særlig på Østlandet etter at «Harryhandelen» tok slutt. Sjømatnæringen er også en av de sektorene som alt i alt har kommet greit fra det. Førstehåndsverdien ble rekordhøy i løpende kroner og passerte 22,4 milliarder. Også i faste kroner var det «all time high». Eksportverdien landet på 105,7 milliarder, historiens nest høyeste. Samtlige av våre fire største markeder økte importen av sjømat fra Norge i 2020 både i verdi og kvantum. Tar vi også med salget i Norge passerte vi 110 milliarder med god margin. Som vanlig ligger mye av forklaringen i norsk lakseop­pdrett. I fjor utgjorde eksportverdien av laks ganske nøyaktig 70 milliarder kroner, dvs. 66,2 prosent av totalen.

Som for næringslivet totalt, var det store variasjoner også i sjømatnæringen. Lakseprisene stupte i andre halvår, og var tidvis mer enn 30 kroner lavere per kilo enn i 2019. I ukene før jul var det ikke mange oppdrettere som tjente penger — en skremmende og ukjent opplevelse for mange av aktørene. De som i fjor kjøpte MTB for nesten 200 millioner kroner per standard matfisktillatelse fikk virkelig merke hvor fort det kan snu fra himmel til helvete. Men for all del; summa summarum gikk norsk oppdrettsnæring i 2020 så det suste. Selv om marginene per kilo ble redusert med 35-40 prosent, satt bransjen igjen med et resultat før skatt på 11-12 milliarder kroner.

Så noterte vi kun 14 konkurser i fiskeri- og havbruksnæringen i året som gikk, seks færre enn i 2019. Lysten til å etablere nye selskaper var fortsatt sterk. I alt noterte vi 95 nyetableringer. Men nå kan vi selvsagt ikke bruke antall nye selskaper som et mål på interessen for å drive med fisk og havbruk. Både fiske og oppdrett er jo strengt adgangsregulert, og terskelen for å starte fiskeproduksjon blir stadig høyere.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå