Hempels kommentar
FAO forventer lavere produksjon og handel
Etter ett år med COVID-19 begynner vi å få en viss peiling på hvordan pandemien vil påvirke næringsvirksomheten i forskjellige bransjer.
Etter ett år med COVID-19 begynner vi å få en viss peiling på hvordan pandemien vil påvirke næringsvirksomheten i forskjellige bransjer. Det har vært relativt enkelt å spå at hotell- og restaurantnæringen ville få problemer. Likeså at flyselskapene ville komme i vanskeligheter. Men hva med fiskeri- og oppdrettsnæringen?
Tidligere sa vi til hverandre at alle må ha mat. Derfor vil ikke denne pandemien påvirke sjømatsektoren like mye som andre næringer. Likevel spår FAO at vi nok vil føle det. Mot slutten av 2020 kom nemlig FAO med flere korte analyser av hvordan COVID-19 kan komme til å påvirke sjømat.
Produksjon
FAO forventer at tilførselen av sjømat vil avta i 2021 på grunn av smittevernstiltakene. Likeledes vil også forbruk, priser og handel også. Selv om det er betydelige forskjeller i de ulike markedssegmentene, har den samlede etterspørselen blitt svekket, noe som påvirker næringen negativt. I tillegg må næringen også forholde seg til kostbar logistikk, operative utfordringer og utbredt usikkerhet.