Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2021

Lukk

NF's blå

Leder

INGES hjørne

Lek med tall

Meningspanelet

Tar ordet

Sandøys kommentar

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Før stortingsvalget 2021

Fjordlandet

Hempels kommentar

Nyheter fra Nofima

Østensjøs kommentar

Therese Tande kommenterer

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Duellen

På tampen fra Provence

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Fisk og Forskning

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

nf's blå

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Sjømatnæringen har klart seg nesten oppsiktsvekkende bra under coronapandemien. Selv om halve kloden stengte ned i 2020 solgte vi fisk og sjømat som aldri før. Hittil i år har vi også solgt mer i kvantum enn i fjor.

nf's blå nr. 3 - 2021

Over all forventning

12. mars var det nøyaktig ett år siden Norge ble nedstengt. Det kommenterte «Fiskeribladet» slik på lederplass samme dag:
«Da verden stoppet i fjor vinter trodde norsk sjømatbransje lenge at den skulle gå klar av problemene. Verdens befolkning måtte ha mat, var den generelle holdningen både på kaikanten, ved merdene, i industrien på land og blant selgerne i Norge og ute i den store verden. Men det var ikke så enkelt. Coronapandemien har rammet bransjen knallhardt.»

Denne analysen er etter vår mening feil. For det første var det veldig få i mars 2020 som trodde at sjømatnæringen skulle gå klar av problemene. Tvert om. Det ble holdt krisemøte etter krisemøte i næringen, og de aller fleste var svært usikre på hvordan det skulle gå — både med smittespredning og nedstengte bedrifter, og med et restaurant- og hotellmarked som klappet sammen nærmest over natta. Ikke minst var man bekymret for logistikken. Ville det i det hele bli mulig å frakte all fisken ut i markedene?

Så kan man i ettertid spørre om bekymringen var berettiget. Vårt svar er nei. Sjømatnæringen ble aldeles ikke «knallhardt rammet», slik «Fiskeribladet»s redaktør påstår. Vi vil faktisk hevde det motsatte. Næringen har klart seg aldeles utmerket, og bedre enn nesten alle andre bransjer. Fiske og produksjon har foregått akkurat som før. Ikke én kvotefisk er gått tapt, oppdrettsnærin­gen har satt produksjonsrekord og aktivitetene på land har i det store og hele forløpt som normalt. Rett nok har det vært mer utfordrende enn før å holde hjulene i gang, men de har «rullet rundt» i vanlig tempo. Økonomisk er det heller ikke grunnlag for å hevde at næringen er knallhardt rammet. I fjor eksporterte vi fisk og sjømat for nesten 106 milliarder kroner — bare halvannen milliard mindre enn året før. Vi snakker om en nedgang på 1,7 prosent. Og selv om vi sammenligner perioden april 2020 til mars 2021 med samme periode året før, har ikke nedgangen i eksportver­dien vært større enn 4,9 prosent. Eksportkvantumet har faktisk økt med 3,9 prosent under coronapandemien. Folk vil fortsatt ha sjømat fra Norge.
Så hipp hurra, dette har gått over all forventing!

 

 

Verdifall til å leve med

Vi slipper ikke coronapandemien riktig med det samme.
I januar og februar i år var det nesten ikke måte på hvor vanske­lig det ville bli å få fisken på land og produsere den. Fer­skfiskmarkedet i Europa lå helt nede. Horeca-segmentet hadde igjen klappet sammen og prisene var i fritt fall, særlig på torsken. «Fiskeribladet» og sosiale medier var full av krisemak­simering. Kunne vi rett og slett risikere at fisket måtte stop­pes?

 

I første kvartal i år har det vært landet 256.000 tonn torsk, hyse og sei. Det er 21.000 tonn mer enn på samme tid i fjor. Den som fryktet at coronapandemien skulle redusere fangst og mottak, tok feil. (Foto: Magne Myrvold)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Silje Remøy
Tar ordet

Stortinget og Havbruksmeldingen:
Hva nå?

– Det er en ære

Olav Holst-Dyrnes ny styreleder i Sjømatrådet
Månedens Gullfisk

Charles Aas

Gullfisken går til årets minst uventede opprykk
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå