Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2021

Lukk

NF's blå

Leder

INGES hjørne

Lek med tall

Meningspanelet

Tar ordet

Sandøys kommentar

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Før stortingsvalget 2021

Fjordlandet

Hempels kommentar

Nyheter fra Nofima

Østensjøs kommentar

Therese Tande kommenterer

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Duellen

På tampen fra Provence

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Fisk og Forskning

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

Hempels kommentar

Kunstig intelligens

Jeg trodde kunstig intelligens i oppdrett skulle være mer bane­brytende. Men nå satt jeg igjen med et inntrykk av at det bare dreier seg om nye navn på kjente prosesser og teknikker.

Hva er kunstig intelligens? undrer Erik Hempel. Vi vet ikke, men mener som et minimum at robotene må tenke noe selv. Om mennesker står for all tenkingen, er det vel ikke mye «kunstig» igjen.
Utgave nr. 3

Før jul deltok jeg på en konferanse i Taiwan — via nettet selv­sagt. Ett av spørsmålene som kom opp, var hvordan kunstig intel­ligens (Artificial Intelligence = AI) vil påvirke oppdrettsnærin­gen. Jeg må tilstå at jeg ikke hadde noen anelse. Derfor har jeg surfet litt på nettet for å finne ut av dette.

Det første problemet jeg støtte på, var at begrepet kunstig intelligens er dårlig og ikke helt entydig definert. Man slenger det bare ut i diskusjonen og forventer at alle mener det samme. Jeg fant imidlertid en interessant artikkel på Wikipedia, som slett ikke alltid er til å stole på. Her ble AI definert som «intelligens som er demonstrert av maskiner, i motsetning til intelligens demonstrert av mennesker». Nåvel, ikke helt til å bli klok på, kanskje. Men et annet sted i artikkelen var det litt klarere: «Kunstig intelligens er et systems evne til å tolke eksterne data riktig, å lære av slike data og å bruke denne lærdommen til å oppnå spesifikke mål og oppgaver gjennom fleksi­bel tilpasning». Det internasjonale digitale tidsskriftet «Bioti­ca Research Today» tilbyr en enda enklere definisjon: «Kunstig intelligens er per definisjon fremtiden basert på bruddstykker av fortiden».

I min videre leting etter forklaringer kom jeg over en artikkel i «INFOFISH International» som fokuserte på hvordan AI vil endre måten vi driver oppdrett på. Artikkelen definerte kunstig intel­ligens som et dataprograms evne til å løse problemer. Som eksem­pel på slik problemløsning nevner forfatteren Google Maps. Ved hjelp av Google Maps kan datamaskinen finne frem til den raskeste veien mellom to punkter, ofte for å unngå trafikk.

Overført til oppdrett blir det vist til en kombinasjon av sensor­er, automatisering av respons til registrerte tilstander via sensorene, roboter som gjennomfører tilpasningene og introduksjo­nen av et utall forskjellige «termostater» i styringen av et oppdrettsanlegg.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Månedens Gullfisk

Charles Aas

Gullfisken går til årets minst uventede opprykk

Det vi uten å nøle vil kalle en skandale er hvor utrolig tregt det går å utvikle ny sjømatpolitikk i Norge. Vi snakker om en av landets viktigste næringer.

Leder

Om Havbruksmeldingen blir godkjent av Stortinget blir verden svært lik det man i 2020 så for seg i scenariet «Statsmakt»

Leder
Sideblikk
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå