Hempels kommentar
Kunstig intelligens
Jeg trodde kunstig intelligens i oppdrett skulle være mer banebrytende. Men nå satt jeg igjen med et inntrykk av at det bare dreier seg om nye navn på kjente prosesser og teknikker.
Før jul deltok jeg på en konferanse i Taiwan — via nettet selvsagt. Ett av spørsmålene som kom opp, var hvordan kunstig intelligens (Artificial Intelligence = AI) vil påvirke oppdrettsnæringen. Jeg må tilstå at jeg ikke hadde noen anelse. Derfor har jeg surfet litt på nettet for å finne ut av dette.
Det første problemet jeg støtte på, var at begrepet kunstig intelligens er dårlig og ikke helt entydig definert. Man slenger det bare ut i diskusjonen og forventer at alle mener det samme. Jeg fant imidlertid en interessant artikkel på Wikipedia, som slett ikke alltid er til å stole på. Her ble AI definert som «intelligens som er demonstrert av maskiner, i motsetning til intelligens demonstrert av mennesker». Nåvel, ikke helt til å bli klok på, kanskje. Men et annet sted i artikkelen var det litt klarere: «Kunstig intelligens er et systems evne til å tolke eksterne data riktig, å lære av slike data og å bruke denne lærdommen til å oppnå spesifikke mål og oppgaver gjennom fleksibel tilpasning». Det internasjonale digitale tidsskriftet «Biotica Research Today» tilbyr en enda enklere definisjon: «Kunstig intelligens er per definisjon fremtiden basert på bruddstykker av fortiden».
I min videre leting etter forklaringer kom jeg over en artikkel i «INFOFISH International» som fokuserte på hvordan AI vil endre måten vi driver oppdrett på. Artikkelen definerte kunstig intelligens som et dataprograms evne til å løse problemer. Som eksempel på slik problemløsning nevner forfatteren Google Maps. Ved hjelp av Google Maps kan datamaskinen finne frem til den raskeste veien mellom to punkter, ofte for å unngå trafikk.
Overført til oppdrett blir det vist til en kombinasjon av sensorer, automatisering av respons til registrerte tilstander via sensorene, roboter som gjennomfører tilpasningene og introduksjonen av et utall forskjellige «termostater» i styringen av et oppdrettsanlegg.