Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2021

Lukk

NF's blå

Leder

INGES hjørne

Lek med tall

Meningspanelet

Tar ordet

Sandøys kommentar

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Før stortingsvalget 2021

Fjordlandet

Hempels kommentar

Nyheter fra Nofima

Østensjøs kommentar

Therese Tande kommenterer

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Duellen

På tampen fra Provence

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Fisk og Forskning

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

Nyheter fra Nofima

Lakseoppdrett:
Ulike forvaltningsregimer, samme verktøy?

I nord forventes ytterligere vekst i lakseoppdrett. Hvilke mekanismer er på plass for å regulere denne veksten?

En kyst som skapt for oppdrett av atlantisk laks. Norge har mye av den — Færøyene, Island og Canada en god del mindre. Det reflekterer også produksjonstallene. Norge produserer seks ganger så mye oppdrettslaks som de andre tre til sammen. Men både for­valtningsregimer og utfordringer har mange fellestrekk. Det kan du lese om i denne artikkelen fra Nofima.
Utgave nr. 3

Salmon Farming in the North

 

Her de seks som står bak rapporten «Salmon farming in the North». Fra venstre Ragnheidur Thorarinsdottir fra University of Iceland, Nathan Young fra University of Ottawa, Jahn Petter Johnsen fra UiT Norges Arktiske Universitet, Knud Simonsen fra University of Faroe Islands og Ingrid Kvalvik fra Nofima. Den sjette, Ann-Magnhild Solås fra Nofima, står foran.

 

Denne artikkelen er et kort sammendrag av en forskningsrapport som forskere fra Norge, Canada, Island og Færøyene har utarbeidet om lakseoppdrett i disse landene. Rapporten har tittelen «Salmon farming in the North» og finnes i Nofimas rapportserie med nummer 47/2020. Rapporten er skrevet av Ann-Magnhild Solås, Ingrid Kvalvik og Roy Robertsen fra Nofima, Nathan Young fra University of Ottawa, Ragnheidur Thorarinsdottir fra University of Iceland, Knud Simonsen fra University of Faroe Islands samt Signe Sønvisen og Jahn Petter Johnsen fra UiT.

Dette sammendraget er skrevet av to av de seks forfatterne — Ingrid Kvalvik og Ann-Magnhild Solås.


 

Havbruk har blitt en stor del av den globale matproduksjonen, og ifølge FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO) er den nå verdens raskest voksende matproduserende næringen. I nord forventes ytterligere vekst i lakseoppdrett. Hvilke mekanismer er på plass for å regulere denne veksten?

Canada, Færøyene, Island og Norge er fire land på den nordlige halvkule som er forskjellige i størrelse og befolkn­ing, men som på mange måter er like. Alle er avanserte demokratier med sterke eksportorienterte sjømatnæringer og velutviklede institusjoner for styring av disse næringene. Når det gjelder lakseoppdrett, er imidlertid landene ganske forskjel­lige. Tabell 1 viser noen nøkkeltall.

 

Tabell 1: Produksjonen av laks i 2019 i tonn.

Canada Færøyene Island Norge
Produksjon 118.000 78.000 27.000 1.364.000
Eksportverdi i tusen euro 600.000 541.000 134.000 7.358.000
Andel av landets totaleeksport n.a. 40 % 2 % 7 %

 

Av de fire landene står Norge for 85 prosent av produksjonen og er den klart dominerende lakseprodusenten. For Norge utgjør også lakseeksporten en viktig del av utenrikshandelen, men som tabel­len viser er lakseeksporten en langt viktigere eksportvare rela­tivt sett for Færøyene.

Oppdrett av laks er i stor grad organisert på lignende måter i de fire landene, med merder i havet som den dominerende produksjons­formen. Teknologien er også stort sett den samme, og generelt er regelverket som industrien må forholde seg til ganske likt. Alle land krever tillatelse fra myndighetene for å kunne produsere. Det er regimer for miljøovervåking, og produsentene er pålagt å rapportere på de samme parameterne som biomasse, antall lakselus, sykdomsbehandling og en rekke andre data. Det er også lignende kontroverser og uenigheter knyttet til lakseoppdrett. Selv om disse kommer til uttrykk på ulike måter, er de grunnleggende utfordringene med miljømessige og sosiale påvirkninger felles. Eksempler på utfordringer kan være effekter på ville lakse­bestander, forringelse av marine habitater, arealbruk, og bekym­ringer for om distriktene og kystkommunene får nok igjen for virksomheten.

Når det gjelder å regulere omfanget av produksjonen og eventuell vekst, finner vi imidlertid at landene har utviklet ulike systemer. Her en kort gjennomgang. Vi startet i Canada.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Silje Remøy
Tar ordet

Stortinget og Havbruksmeldingen:
Hva nå?

Det vi uten å nøle vil kalle en skandale er hvor utrolig tregt det går å utvikle ny sjømatpolitikk i Norge. Vi snakker om en av landets viktigste næringer.

Leder
NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå