Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

1 - 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 1 – 2023

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Brev fra leserne

Guldens Lupe

Meningspanelet

Tar ordet

INGES hjørne

Sundnes kommentar

Sandøys kommentar

Fra toppen

Månedens intervju

Årlige oversikter

Kommentar

Sjømatklynger

Ferdigsnakka

Hvordan ledes de store?

Nye investeringer

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Klimagassutslipp fra norsk oppdrettslaks

Ny analyse tyder på en utslippsreduksjon på rundt 10 prosent siden 2017. Flyfrakt er fortsatt den store elefanten i rommet.

Oppdrett av laks er klimavennlig matproduksjon, i alle fall sammenlignet med de fleste former for produksjon av kjøtt. Nye tall viser dessuten at klimafotavtrykkene fra lakseoppdrett er på vei ned.

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør
Utgave nr. 1

Produksjon av laks og annen sjømat er i det store og hele svært klimavennlig. Sammenlignet med mye annen kjøttproduksjon kommer særlig pelagisk fisk som sild og makrell, men også laksen godt ut. Dette er allment kjent og et argument sjømatnæringen bruker så ofte den kan. Det bør den også gjøre. Stadig flere forbrukere blir jo opptatt av miljø. Og nye tall fra forskerne i SINTEF, Asplan Viak og RISE viser at utviklingen er positiv.

Studier i 2017 viste at norsk oppdrettslaks hadde et utslipp ved levering til slakteri som bare var 20 prosent av utslippene fra produksjon av storfe, og litt lavere enn utslippene fra produksjon av gris. I forhold til rødt kjøtt er altså oppdrettslaksen en soleklar klimavinner. Villfanget fisk hadde de laveste klimaavtrykkene. Det gjaldt særlig fangst og produksjon av sild og makrell. 

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå