Klimagassutslipp fra norsk oppdrettslaks
Ny analyse tyder på en utslippsreduksjon på rundt 10 prosent siden 2017. Flyfrakt er fortsatt den store elefanten i rommet.
Produksjon av laks og annen sjømat er i det store og hele svært klimavennlig. Sammenlignet med mye annen kjøttproduksjon kommer særlig pelagisk fisk som sild og makrell, men også laksen godt ut. Dette er allment kjent og et argument sjømatnæringen bruker så ofte den kan. Det bør den også gjøre. Stadig flere forbrukere blir jo opptatt av miljø. Og nye tall fra forskerne i SINTEF, Asplan Viak og RISE viser at utviklingen er positiv.
Studier i 2017 viste at norsk oppdrettslaks hadde et utslipp ved levering til slakteri som bare var 20 prosent av utslippene fra produksjon av storfe, og litt lavere enn utslippene fra produksjon av gris. I forhold til rødt kjøtt er altså oppdrettslaksen en soleklar klimavinner. Villfanget fisk hadde de laveste klimaavtrykkene. Det gjaldt særlig fangst og produksjon av sild og makrell.