Nyheter fra Nofima
Laksen inn med teskje?
Denne artikkelen er skrevet av forskerne Jan Thomas Rosnes og Leena Prabhu ved Nofima. (Foto: Nofima) |
«Må du få det inn med teskje?» sier vi gjerne i overført betydning når en person trenger å få tingene servert detaljert og i små porsjoner, f.eks. i en heftig diskusjon. Kanskje passer dette godt for lakseprodukter og andre produkter som vi i Nofima har utviklet? Disse produktene er så myke at du med fordel kan spise dem med skje.
Fiskeproduktene er tilpasset en gruppe mennesker som har tygge- og svelgevansker, et fenomen som kalles dysfagi. Det kan oppstå i mange faser av livet, f.eks. ved sykdom eller skader. Antall mennesker med behov for spesialtilpasset mat øker både nasjonalt og internasjonalt. Alders- og sykdomsrelaterte fysiologiske endringer i munnhule og svelg fører til spiseproblemer for svært mange. Problemene kan for enkelte starte allerede i 60-70-årsalderen og forsterkes av sykdomstilstander og bruk av medikamenter.