Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2021

Lukk

NF's blå

Leder

INGES hjørne

Lek med tall

Meningspanelet

Tar ordet

Sandøys kommentar

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Før stortingsvalget 2021

Fjordlandet

Hempels kommentar

Nyheter fra Nofima

Østensjøs kommentar

Therese Tande kommenterer

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Duellen

På tampen fra Provence

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Fisk og Forskning

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

Månedens intervju

IVAN VINDHEIM

Mowi har vært en eventyrlig suksesshistorie. Dagens konsernsjef har ingen planer om å endre på det!

Ivan Vindheim har samboer og en liten datter på fem år. Samboeren jobber i Sats og skal ha sin del av æren for at vårt intervjuob­jekt holder seg i det vi vil kalle mer enn normalt god form. Ivan har løpt «Stoltzen opp» på 12,15 som 47-åring. Den som lurer på hvor fort det er, bør prøve selv. — Før trente jeg mer av glød enn av nød. Nå er det mest av nød. Jeg har en ganske hektisk hverdag, og prøver å trene 2-3 ganger i uka. (Foto: Mowi)
Utgave nr. 3

DET STÅR ALLTID EN KVINNE BAK!
Det er i alle fall det de sier. Om dette også stemmer for tilbli­velsen av Mowi, er imidlertid litt mer tvilsomt. Helt fra start dreier historien seg om en entusiastisk pioner og fiskeelsker, så om et mannlig trekløver, deretter om Norges største industrikon­sern og så om en ung, dynamisk og ekstremt markedsrettet bergens­er.

Etter den litt kryptiske innledningen; i oktober er det 52 år siden AS Mowi ble stiftet, og den første sprellende Mowi-laksen svømte rundt i en poll. Den hadde opphav fra en stryking i oktob­er 1966 ved Tveitevågen på Askøy. Stamlaksene var fanget ved Årøy i Sogn, i Mauranger i Hardanger og i Vossovassdraget.

Bak forsøkene i Tveitevågen sto en syltetøyprodusent, en re­gnskapsfører og en markedsstrateg, nemlig Johan Lærum, Haakon Baardsen og Johan Ernst Mowinckel. I 1945 hadde de dannet selska­pet Johan Lærum & Co AS og 10 år senere hadde de ca. 90 prosent av all marmeladeproduksjon i Norge gjennom merkeproduktet «Mor Monsen» — en «kvinne» som bare hadde fedre, også Audun Hetland som tegnet den velkjente etiketten. På en måte kan vi altså si at det sto en kvinne bak.

I tillegg produserte de eddik, og på midten av femtitallet be­gynte Johan Lærum å utvikle frysetørkede produkter. Produksjonen av nødproviant og stridsrasjoner ble også en suksess. Dessuten var Johan Lærum opptatt av fisk. På begynnelsen av femtitallet gjorde han spede forsøk med oppdrett av regnbueørret i jorddammer på land. Det skjedde ikke uten problemer. Mye av fisken fikk dam- og myrsmak, og forsøkene var ingen suksess. Så kom Lærum i kon­takt med brødrene Vik på Sykkylven, og begynte å kjøpe settefis­ken derfra. Han fikk også tips om å sette fisken i sjøvann. Der vokste den godt og smaken ble bedre. Men kvaliteten var fortsatt for dårlig.

 

Den første smolten, produsert i Tveitevågen på Askøy, ble satt ut i Flogøykjølpo i 1968. «Flogo», som sundet ble kalt på folke­munne, ble sperret av med armeringsjern i vertikale gitter med 12 millimeters åpninger. Smolten ble satt ut i en notpose. Da en storm rammet anlegget røk wiren som holdt notposen, og smolten stakk til havs. Det 50.000 kvadratmeter store sundet var grunt, bare ti meter på det dypeste. Polldriften foregikk i nesten 20 år. Deretter gikk Mowi over til åpne merder.

 

I 1965 valgte Lærum å satse på laks. Oppdrettsvirksomheten, som han hittil hadde drevet i privat regi og nærmest på hobbybasis, ble nå en del av forretningsvirksomheten til Johan Lærum & Co. Dermed kom også Johan Ernst Mowinckel mer på banen. Han hadde jo aksjemajoriteten i selskapet. Planene om å satse på lakseoppdrett fikk mer form, men egnet seg dårlig som en del av «Mor Monsen»-konseptet. I 1968 ble det besluttet å jakte på støttespillere. Både Mowinckel og Lærum var ivrige laksefiskere, og ofte på tur med en av direktørene i Norsk Hydro. Her kom den første forespørselen. Kunne Hydro tenke seg å bli med på et lakseeven­tyr? Svaret var et tvilende ja fra industrimiljøet i Bygdøy Allé 2 i Oslo. Under et styremøte i Paris 23. september 1969 ble det likevel besluttet at Hydro skulle delta med to millioner kroner. Det hører med til historien at en av Hydros styremedlemmer var fra Frankrike, og hadde stor tro på fiskeoppdrett. Kanskje ble hans entusiasme tunga på vektskålen. Hydro skulle også bidra med driftsplaner og sin lange erfaring fra industriell tenkning. 9. oktober 1969 ble AS Mowi stiftet i Bygdøy Allé 2. Selskapet var fifty-fifty eid av Hydro og Johan Lærum & Co.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 4 – 2025

Toll på eksport av sjømat til USA, erfaring med offentlige saksbehandling og...
Robert Eriksson, Sjømatbedriftene

Ventetiden forlenges — makten flyttes til embetsverket

En stor belastning for en næring som trenger forutsigbarhet for å planlegge,...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå