Guldens Lupe
Niøyer — Petromyzontidae
De knallharde tennene bores inn i vertens kjøtt, og benyttes også som mothaker for feste til fisken de lever av.
Skrevet av:
Ask Sivsønn Gulden
Niøyer, eller lampretter, er en type anadrom og kjeveløs fisk. De lever i fire-fem år i et larvestadium der de filtrerer næring fra vannet mens de dels ligger nedgravd i sedimentet. Det er først når de blir voksne at de starter å snylte på andre fisk. I stedet for kjever har nemlig niøyer utviklet en sugekoppmunn med tenner. De knallharde tennene bores inn i vertens kjøtt, og benyttes også som mothaker for feste til fisken de lever av. Når niøyen har fått tannfeste, suger den blod, vev og kroppsvæske fra verten sin og får med det næringen den trenger.
Kroppene er avlange og ålete, med gjelleåpninger bak øynene på hver lateralside. I Norge finnes fire ulike niøyearter: havniøye, elveniøye, bekkeniøye og arktisk niøye. Disse ligner hverandre, men lengdene varierer fra 10 cm til én meter avhengig av art. To av dem lever både i fersk- og saltvann, mens bekke-niøye og elveniøye kun lever i ferskvann. Gytingen skjer ved at hunnen suger seg fast til en stein før en eller flere hanner suger seg fast til hunnen. Idet hunnen løslater eggene, frigir hannen(e) melke, og eggene befruktes. Gruppen kjeveløse fisk, som niøye og slimål, skilte genetisk lag fra andre virveldyr for lenge siden. Faktisk er mennesket nærmere i slekt med beinfisker som torsk, sild og laks enn hva niøyene er.
Utbredelse
Niøyene befinner seg i Øst-, Sør- og Midt-Norge, mens arktisk niøye er funnet så langt nord som i Barentshavet og Pasvikelva. Arktisk niøye og havniøye er rødlistede arter og er vurdert som henholdsvis sårbar og nært truet. Se for øvrig lenger ut i dette nummeret av bladet. Bestandene av elveniøye og bekkeniøye er derimot kategorisert som livskraftige.
Menneskemat?
Niøye er ikke den vanligste fisken å finne på middagstallerken. Den er heller ikke det første man assosierer med ordet matfisk. Men niøyer serveres faktisk som en delikatesse ved flere restauranter. Også i middelalderen skal fisken ha vært en delikatesse. I en oppskrift fra en gammel fransk kokebok sies det at den skal serveres sammen med spekket melk. Niøye var også en del av det norrøne kjøkkenet, der den anbefales servert med hvitløksaus.
Navneopprinnelse
Niøye har fått sitt norske navn grunnet det som ser ut som ni øyne på den ene siden. I realiteten har niøye bare to øyne. «Prikkene» bak øynene er gjeller i formasjon som perler på en snor. Det latinske navnet Petromyzontidae kan deles opp i tre ord: petra = stein (latin), myzo = suge/patte (gresk) og odontos = tenner (gresk).