Til minne om Thorvald senior
Gründer Thorvald Tande sr. sovnet stille inn, 94 år gammel
Vår kjære far, svigerfar, farfar, kollega og venn gjennom mange år, gründeren av Norsk Fiskerinæring, Thorvald Tande senior er død, 94 år gammel. Han sovnet stille inn hjemme på Solbakken på Eidsvoll Verk søndag 29. desember 2019. Han fikk et langt og interessant liv, men det er likevel vemodig og leit at han er borte. Barn, barnebarn og oldebarn, gode venner og bekjente minnes han med takknemlighet og gode minner.
Bisettelsen vil foregå fredag 10. januar kl. 13.00 i Råholt kirke. Det blir en liten minnestund på Gamle Nebbenes etterpå.
På vegne av redaksjonen
Therese Tande
Minneord:
Et liv i fiskerinæringens tjeneste
Thorvald var hele sitt liv brennende opptatt av utviklingen til kystsamfunnet og fiskerinæringen, en interesse som på ingen måte avtok med årene. Han hadde mange venner og forbindelser langs kysten og innen alle deler av næringen. Som redaktør og etterhvert seniorredaktør av Norsk Fiskerinæring i over 50 år, var målet alltid å være et medieorgan som på en skikkelig og seriøs måte tok opp de problemstillingene og utfordringene bransjen til enhver tid sto overfor.
Thorvald Kristian Tande ble født i fiskeværet Nordre Bjørnsund i Ytre Romsdal 11. august 1925. Faren drev fiskemottak, landhandel og postkontor. Etter barneskolen på Bjørnsund, tok han realskolen på Kleive og artium i Molde. I 1945 var han i det første russe-kullet etter krigen. Deretter dro han til Oslo og Blindern for å studere sosialøkonomi. Ved siden av studiene jobbet han som sekretær på deltid for Høyres stortingsgruppe og engasjerte seg særlig i fiskeripolitiske saker. I 1948 kom hans første bok «Hva gir fisken oss?» på Kildahls forlag.
Som nyutdannet sosialøkonom i 1950 dro han til Kristiansund for å jobbe i De Norske Klippfiskeksportørers Landsforening (DNKL). Der møtte han Berglioth Lundgaard, som han etter kort tid giftet seg med. Thorvald jobbet i DNKL i fire år, bare avbrutt av et halvt års engasjement som fiskeriekspert ved FAO i Roma. I august 1953 kom sønnen Thorvald, den første av fire barn. Høsten 1955 flyttet familien på tre tilbake til Oslo, hvor Thorvald senior ble engasjert for å skrive en bok om norsk fiskeripolitikk på oppdrag fra Libertas. Det tok halvannet år og resulterte i «Norsk Fiskeripolitikk – En analyse av utviklingen siden 1920».
Høsten 1957 oppnevnte regjeringen Gerhardsen det såkalte Torskefisk-utvalget for å vurdere den fremtidige utviklingen i torskesektoren. Thorvald ble ansatt som daglig leder i Fiskeriøkonomisk Opplysningskontor for å følge dette arbeidet og forberede kampen mot et mulig sentraliseringsforslag på vegne av de store eksportorganisasjonene i torskesektoren. Deretter fulgte et par år med mye avisskriving og generell lobbyvirksomhet på Stortinget for eksportorganisasjonene. I perioder bodde nesten vår seniorredaktør på Løvebakken, og hver 14. dag hadde han fast kommentarspalte i de store kystavisene og Aftenposten.
I 1961 foreslo hans svoger, som jobbet i Forsvarets Pressetjeneste, at de sammen skulle starte et fiskeritidsskrift. I april 1961 kom den første utgaven av “Fiskeriaktuelt”. Samarbeidet fungerte dårlig, og etter tre utgaver bestemte Thorvald seg for å satse på egen hånd. I oktober 1961 utkom “Norsk Fiskerinæring” for første gang.
Thorvald og Berglioth drev magasinet hjemme fra kjøkkenet i Måltrostveien i Oslo. Thorvald engasjerte seg i den offentlige fiskeridebatten og var en aktiv stemme også på radio og tv, ikke minst som programmedarbeider med Erik Bye i NRK-programmet “Idébanken” (1966-68).
I 1971 flyttet familien til Solbakken på Eidsvoll Verk, hvor redaksjonen i Norsk Fiskerinæring fortsatt holder hus. Seniorredaktøren skrev artikler og solgte annonser frem til bare for få år siden. Hans siste dag i arbeid for Norsk Fiskerinæring ble utført som 89-åring. Dette året hadde NRK en kampanje om psykisk helse. I den forbindelse ble Thorvald bedt om å rangere hvor lyst han så på fremtiden på en skala fra 1 til 10. Uten betenkningstid svarte han “10!”. Troen sto han nær gjennom hele livet og Thorvald var og ble en evig optimist.
Thorvald engasjerte seg tidlig i politikk og samfunn, og lokalt ble han medlem av Rotary. Så sent som mandag 16. desember, få uker før han døde, ble han utnevnt som æresmedlem i Eidsvoll Syd Rotaryklubb.
I fiskerisammenheng har han blitt hedret på ulikt vis, noe han satte stor pris på. I 1991 ble han tildelt Fiskeridirektørens pris “Den Gylne Breiflabb”. I februar 2012 ble han tildelt ærespris fra Selskapet for de Norske Fiskeriers Fremme for sin innsats for formidling av kunnskap om fiskerinæringen. På Norges Fiskarlags årsmøte i 2013 ble Thorvald tildelt Norges Fiskarlags “Kystkulturpris 2013”. Vi lar Fiskarlagsformann Reidar Nilsens ord stå til ettertanke:
«De aller fleste av oss kjenner årets prisvinner fra en virksomhet han har stiftet og vært primus motor i å drive og utvikle siden 1961. Den gangen var det mer enn 60.000 fiskere i Norge. Ingen hadde sett en oppdrettslaks, og knapt noen hadde forestilt seg at vi skulle få noe som het norsk økonomisk sone på 200 nautiske mil. Noen av kjendisene i fiskerinæringen den gang het Jens Steffensen, Nils Lysø, Finn Devold og Hans O. Vindenes.
Det var faktisk året før Norges Fiskarlag for første gang fikk ansvaret for å forhandle med staten på vegne av fiskerinæringen. Den oppgaven ga prisvinneren mange anledninger til rimelig sterke, og høyst sjølstendige meningsytringer om Fiskarlagets rolle i norsk fiskerinæring.
Vi må vel konstatere at Norges Fiskarlag ikke alltid har basert sine vurderinger på det samme fundamentet som årets prisvinner har gjort. Og vi skal ikke legge skjul på at det har gått en og annen kule varmt mellom prisvinneren, lagets formenn og en tidligere redaktør i Norges Fiskarlag. Det har heller ikke vært til å unngå at det i kampens hete er blitt henvist til at det ikke var annet å vente fra en mann som til de grader «befant seg langt ute på landet!»
Det har alltid vært et mangfold av meninger også innafor Norges Fiskarlag, og det viser seg gjerne at det er når motsetningene er størst at vi finner de meste kreative løsningene! Den viktigste grunnen til at vi vil gi kandidaten årets kystkulturpris er at prisvinneren helt frem til ganske nylig har vært en meget tydelig, og tilsynelatende utrettelig stemme når det gjelder å informere om all den aktivitet som har rørt seg i fiskerinæringen, og alle dens mange ringvirkninger i samfunnet.
Vi kan vel si det så sterkt at ingen som har møtt han trekker i tvil at det er fiskerinæringen som alltid har vært hans fremste hjertesak.
Ut fra våre vurderinger oppfyller kandidaten fullt ut kravene i Kystkulturprisens formålsparagraf om å være en person som «på en uegennyttig og aktiv måte har stimulert og fremmet forståelse for en levende kyst- og fiskerikultur i Norge.»
Årets prisvinner er født og oppvokst på fiskeværet Nordre Bjørnsund. Kystkulturprisen 2013 tildeles Thorvald Kristian Tande for fremragende innsats i arbeidet med å knytte sammen fortid, nåtid og fremtid i vår kystkultur. Prisen er et uttrykk for at vi setter stor pris på det meget omfattende arbeidet Tande senior gjennom et langt liv har lagt ned i og for norsk fiskerinæring og norsk kystkultur!»