Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Nyheter

Tilbake til forsiden

Innhold nr. Nyheter

Lukk

Årlige oversikter

Stilling ledig

Kommentar

Kommentar

Sundnes kommentar

Kommentar

Kommentar

Kommentar

Brev fra leserne

Årlige oversikter

Årlige oversikter

Minneord

Årlige oversikter

Kalender

Årlige oversikter

Årlige oversikter

Kalender

Årlige oversikter

Årlige oversikter

Årets konferansebegivenhet: Seafood Talks 19. mai 2022, Oslo

Publisert: 22. desember 2021

Vi gjentar suksessen med tidligere konferanser, og arrangerer heldagskonferansen Seafood Talks: Lukkede lakseanlegg i sjø og på land torsdag 19. mai 2022. Det blir aktuelle tema, debatter og sosialt samvær.

Konferansen finner sted på Radisson Blu Scandinavia Hotell i Oslo sentrum, og varer fra kl. 10-17 med påfølgende middag.

Påmelding til konferansen via egen link: Påmelding

For mer informasjon se: Seafood Talks

Program

Kl. 10:00        :   Åpning
v/ Therese Tande, Norsk Fiskerinæring AS, møteleder Seafood Talks


Kl. 10:10        : Regjeringens strategi for videre vekst i norsk lakseoppdrett – matfiskoppdrett i lukkede anlegg
En samtale med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran
v/ Thorvald Tande, redaktør Norsk Fiskerinæring

Regjeringen har som mål å doble verdiskapingen i havbruksnæringen frem mot 2030, og det snakkes som en firedobling av produksjonen frem mot 2050. Hvordan har man tenkt å oppnå disse målene? Hvilke nye miljøindikatorer vil komme inn i trafikklysmodellen, skal landbaserte tillatelser fortsatt være gratis og vil regjeringen stimulere næringen til å satse på lukkede sjøanlegg? Er tidsbegrensede tillatelser veien å gå? Hvordan vil skatt- og avgiftssystemet påvirke investeringstakten i norsk havbruksnæring?      


Kl. 10:30        :   Ved et paradigmeskifte: Fra åpen til lukket produksjon?
v/ Jim Roger Nordly, adm. direktør STIM AS

Oppdrett i åpne sjøanlegg har vært formelen til nå. Blir 2020-tallet tiåret som endrer på dette? Hvilke produksjonsformer vil overta, og hva vet vi om fiskevelferd, kostnadsnivå og biologiske utfordringer i lukkede anlegg? Hvordan bør de næringspolitiske rammebetingelsene tilpasses et eventuelt paradigmeskifte?  


Kl. 10:50        :   Fiskevelferd og miljøutfordringer ved produksjon i lukkede systemer
v/ Dr. Åsa Espmark, seniorforsker Nofima, senterleder CtrlAQUA

Fiskedødeligheten er alt for høy i tradisjonelt fiskeoppdrett. Hva skyldes dette, og hvordan vil en overgang til lukkede anlegg påvirke fiskevelferden? Hvilke tiltak er mest aktuelle for å redusere risikoen?


Kl. 11:10   :   Taksonomi og fiskeoppdrett: Enda et dyrt taxameter?
v/ Louise Haahjem, sjømatsjef Nordea
Hvordan vil fremtidige krav til «grønne» investeringer kunne påvirke kapitaltilgangen til norsk fiskeoppdrett? Hva skal til for å være en «grønn investering», og vil Nordea premiere oppdrett i lukkede anlegg?


Kl. 11:30 : Kaffepause

Kl. 11:50        :   Oppdrett i lukkede anlegg: Status og veien videre?
v/ Ragnar Tveterås, professor, Handelshøyskolen ved UiS

Hvilke bedrifter satser og utvikler teknologi innen lukket- og semilukket fiskeoppdrett i sjø? Hvilke tiltak bør myndighetene få på plass for å styrke utvikling av teknologi som ikke påvirker det allerede etablerte trafikklyssystemet i åpne merder? Hvilke bedrifter produserer i lukkede systemer i dag – og hvor mange prosjekter er på gang?


Kl. 12:10        :   Erfaringer med oppdrett i semilukkede og lukkede sjøanlegg
v/ Thomas Myrholt, daglig leder Akvafuture AS
v/ Alf Reidar Sandstad, CEO Aquatraz AS/Seafarming Systems AS
v/ Tor Hellestøl, CEO FishGLOBE AS

Tenke det, ville det, men gjøre det? Vi har invitert tre av dem som ligger først i løypa til å dele sine erfaringer med oppdrett i semilukkede og lukkede sjøanlegg. Stikkord blir design, anleggsinvesteringer, produksjons- og energikostnader, fiskehelse og drift. 


Kl. 12:40        : Hvilke valg bør vi ta i et klima og miljøperspektiv?
v/ Geir Lasse Taranger, Forskningsdirektør Akvakultur, miljø og teknologi, Havforskningsinstituttet

Alt i 2010 foreslo «Arealutvalget» å forvalte oppdrettsnæringen basert på miljøindikatorer. Ti år senere har det nye regimet blitt satt i system, samtidig som man søker vekst gjennom nye teknologier. Hvor går veien videre og hva kan oppdrettere, leverandører mm forvente i årene fremover? Geir Lasse Taranger sitter i det nye havbruksutvalget som ser på tillatelsessystemet i havbruksnæringen tilpasset fremtiden.      


Kl.13:00         : Lunsj


Kl. 14:00        :   Laks på land: Status og veien videre?
v/ Thorvald Tande, redaktør Norsk Fiskerinæring

Det går knapt en dag uten meldinger om nye milliardanlegg for matfiskoppdrett på land. Hva er status per mai 2022? For tredje gang har vi laget en omfattende rapport over hva som er i gang og hva som planlegges av landbasert matfiskoppdrett. Pilene peker bare oppover, men det tar lenger tid enn man først ga uttrykk for.


Kl. 14:20        :   Laks på land: Tre prosjekter, ulike utfordringer
v/ Håkon Andre Berg, daglig leder Salmon Evolution ASA
v/ Oddgeir Igland, daglig leder Havlandet Havbruk AS
v/ Trond-Inge Kvernevik, daglig leder OFS Måløy AS

I alt 20 selskaper har per dato fått konsesjon for landbasert matfiskoppdrett av laks i Norge. Bare to selskaper har begynt slakting. Noen få har satt ut fisk. De fleste har ikke satt spaden i jorden. Landbasert matfiskoppdrett er svært kapitalkrevende. Mange sliter med å tiltrekke seg kapital. Her må potensielle investorer spisse ørene! Vi får status fra tre av de selskapene som har kommet lengst; teknologivalg, hovedutfordringer, muligheter, hvor går veien videre? 


Kl. 14:50        :   Slik legger vi til rette for laks på land.
v/ ordfører Petter Sortland, Høyanger kommune

Oppdrettsnæringen har stor betydning i mange kystkommuner, og med lukket oppdrett vil enda flere kommuner få muligheter de ikke har hatt tidligere. Hva bør de nye investorene forvente av tilrettelegging fra det offentlige, og hva har en kommune som Høyanger gjort for å tiltrekke seg nye aktører?


Kl. 15:10        :   Atlantic Sapphire: Bjelleku med (dyrekjøpte) erfaringer

En samtale med Johan Emil Andreassen og Karl Øyehaug

v/Therese Tande, Norsk Fiskerinæring

I vel ti år har Johan E. Andreassen og resten av teamet i Atlantic Sapphire jobbet for å bygge verdens største landbaserte matfiskanlegg i Miami. I starten var de ganske alene. Siden har de fått følge av over 100 landbaserte prosjekter verden over som alle ser mot Florida. Hva er status pr. mai 2022, hva er planene fremover og hva skal til for å lykkes?   


Kl. 15:30        :   Kaffe


Kl. 15:50        : Oppsamling og bruk av fiskeslam: Nullutslipp fra oppdrett i sikte?
v/ Rune Sandvik, daglig leder Erko Settefisk AS

Går vi mot nullutslipp fra norsk fiskeoppdrett? Hva må i så fall til, hvem kan man samarbeide med, hvor mye koster det og hva er gevinsten? Ragn-Sells har gjort havbruk til et satsningsområde, Bioretur vant «Årets bærekraftpris» i 2021, NIBIO samler erfaringer og jobber for videreutvikling. Erko Seafood AS har oppsamlet og brukt fiskeslam i mange år. Hva er deres erfaring så langt, hvilke krav kan vi forvente oss og hva må til i fortsettelsen?


Kl. 16:10        :   Debatt: Norsk lakseoppdrett mot 2030
v/ Anne Hvistendahl, Global head Seafood DNB ASA
v/ Geir Ove Ystmark, adm. direktør Sjømat Norge
v/ Aino Olaisen, CEO Vigner Olaisen AS/ styreleder Nova Sea AS
v/ Trond Williksen, CEO Benchmark Holdings plc
v/ Kolbjørn Giskeødegård, CFO Columbi Salmon AS

Norsk oppdrettsnæring er i transformasjon fra gjennomstrømmings- til stadig større RAS-systemer på land, og fra åpne merder til semilukkede og lukkede systemer i sjø. Blir merdbasert oppdrett fortsatt en vesentlig del av oppdrettsløsningene for laks frem mot 2030, eller er det i ferd med å komme på defensiven? Hvordan utnytte potensialet i norsk lakseoppdrett fullt ut? Hva skal til for å få ned produksjonskostnadene, redusere dødeligheten og forbedre miljøpåvirkning?


Kl. 16:55        :   Avslutning v/ Jørgen Borthen

Kl. 18:30        :   Fordrink og mingling

Kl. 19:00        :   Middag

Relaterte saker

NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 4 – 2025

Toll på eksport av sjømat til USA, erfaring med offentlige saksbehandling og...
Robert Eriksson, Sjømatbedriftene

Ventetiden forlenges — makten flyttes til embetsverket

En stor belastning for en næring som trenger forutsigbarhet for å planlegge,...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå