Bok på kroken
Fangst Forlis Forbod
Et selfangstmuseum i bokform.



Den nye boken om norsk selfangst burde gi nok oversikt og dybde for de aller, aller fleste. Vil du også følge selskapet GC Riebers ferd gjennom denne delen av historien, er dette også boken. Selfangsten ses fra de fleste kanter og i alle perioder, men førstehåndsopplevelsene fra dem som var om bord for 60-70-80 år siden sitter sterkest.
«Norsk selfangst og GC Rieber i opp- og nedturar» er undertittelen på boken, og den burde være dekkende. Åpner man den, viser forsatsbladet et oversiktlig kart over Nordøst-Atlanteren med de viktigste fangstfeltene. Brandal, Murmansk, Myggbukta og St. Johns er på kartet, men ikke Oslo og Trondheim. Siden følger en ganske så sammensatt bok på nesten 300 illustrerte A4-sider.
Hovedbolken er rett og slett en gjennomgang av norsk selfangst frem til i dag, der også historien til selskapet GC Rieber er tvunnet inn. Det siste er ikke så rart. Initiativet kom fra Christian Rieber, og bokutgivelsen er støttet av GC Rieber Fondene og Christian Rieber. Samtidig står Ishavsmuseet Aarvak som utgiver. Og på sett og vis er boken «Fangst Forlis Forbod» et selfangstmuseum i bokform.

«Kl. 20.00 kom «Brandal» fram. Fremdeles høy sjø. Man ble enige med «Brandal» om å forsøke overføring. Båt ble låret om st. b. og halt over til «Brandal 2» med 4 mann. Ved neste forsøk ble båten knust. Ingen kom tilskade. Man ble enig om å avvente dagslys. Kl. 23.30 ankom «Flemsøy».