Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Aktuelt

Tilbake til forsiden

Innhold nr. Aktuelt

Årlige oversikter
Stilling ledig
Kommentar
Kommentar
Sundnes kommentar
Kommentar
Kommentar
Kommentar
Brev fra leserne
Årlige oversikter
Årlige oversikter
Minneord
Årlige oversikter
Kalender
Årlige oversikter
Årlige oversikter
Kalender
Årlige oversikter
Årlige oversikter
Bok på kroken
Aktuelt
Aktuelt
Guldens Lupe
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Minneord
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Minneord
Aktuelt
Aktuelt
Fisk og Forskning
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Sundnes kommentar
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Kalender
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt

Sagalandene og Orienten har driven

Foran Seafood Talks 2025: Status for laks på land, lukket i sjø og havs

De to første av i alt nærmere 70 sider med informasjon om statusen til matfiskoppdrett av laks og ørret på land, oppdrett i lukkede anlegg i sjø og havbruk langt til havs.
Publisert: 7. november 2025

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist

Skrevet av:

Therese Tande

Daglig leder / journalist

Norge, Øst-Asia og etter hvert Island er der de store drømmene om landbasert lakseproduksjon er i ferd med å materialisere seg i grå betong og rød fisk. I Norge er det likevel bare et knippe gjennomstrømmingsanlegg som er i produksjon. Over det hele – ikke minst i Europa – sliter mange både med å få lov til å etablere seg og med å skaffe penger. Slik kan man sammenfatte Laks på land-rapporten som publiseres i forbindelse med Seafood Talks i Oslo.

Forsiden på årets statusrapport.

Salmon Evolution, Andfjord Salmon og Gigante ligger på ulike måter i tet og har på ulikt vis tatt nye steg videre mot den hellig gral: Lønnsom, landbasert lakseproduksjon.

Salmon Evolution vil sette ut smolt i fase to til våren og har siden satt seg fore å finansiere fase tre gjennom driften av de to foregående. Andfjord Salmon kom tilbake i produksjon i høst og skal være ferdig med totalt 13 bassenger i 2027. Gigante Salmon, som også har laks i sine lengdestrømskar, er i ferd med å gjøre seg helt ferdig på den nye lakseøya Lille Indre Rosøy.

Lovende er det også for Arctic Seafarm på Nesna og Bue Salmon på Lutelandet og noen til. Men snakker vi norsk landbasert matfiskproduksjon av laks og ørret på land, er det i det store og hele en håndfull gjennomstrømmingsanlegg eller hybride gjennomstrømmingsanlegg som har fisk i tankene nå eller kan få det snart. Dette er en av konklusjonene i den globale oversikten over landbasert lakseoppdrett “Norsk Fiskerinæring” har gjort ferdig til Seafood Talks-konferansen 11. november.

Samtidig er dette slett ikke hele bildet. Flere norske aktører med tillatelse til å produsere matfisk på land, har valgt å gå for postsmolt. Baring Farsund er et godt eksempel, og 2025 var utvilsomt et innholdsrikt år etter at Baring først fikk OptiRAS-modulene på plass i vår og siden kunne levere den første postsmolten i høst.

Daglig leder Kristian Lorentsen i Gigante Salmon på besøk hos Salmon Evolution denne uken med Ingjarl Skarvøy som guide. “Ikke konkurrenter – men havbrukskollegaer” påpekte Kristian, som har tatt dette bildet.

Fra Kina til Island

Baring Group nærmer seg samtidig bygging i Sør-Kina, og i Fjerne Østen er det etter hvert flere aktører som har laks i markedet. Nordic Aqua Group lenger nord i Kina har virkelig fått fart på fremdriften og produksjonen, som er ment for det kinesiske markedet. Og slik Nordic Aqua Group er et nordisk prosjekt, er Proximar ved Fuji i Japan på mange måter et norsk prosjekt. Også de har laks i varehusene, mens Pure Salmon Japan er neste ut. I Sør-Korea har Eco Aquafarm i Busan fisk i karene, mens Mirae Aquafarm på østkysten blir neste.

I Europa utenom Norge er det særlig Island som melder seg på, med to store anlegg i produksjon og to på gang – hvis vi holder røya utenom. Ellers er det så som så. De svenske lakseentusiastene er redusert til et lite knippe, Danmark står for et akseptabelt status quo, mens resten av Europa sliter med å komme i gir, med noen unntak i Sveits og Spania. I USA og Canada ser Great Northern Salmon i Maine ut til å være de neste som kan ha knekt koden. Også her går det nordmenn i bresjen.

Regnbueørretprosjektene blir denne gangen presentert mot slutten av den omfattende oversikten. Her finner vi den første slaktefisken til norske Hima, men også Pure Salmon i Virginia, finske Finnforel og den norsk-danske nykommeren Onnest.

Børsnoterte Nordic Aqua Partners anlegg sør for Shanghai i Kina kom i drift med fase 2 i oktober i år. “Vi er i Kina, for Kina, men med den nordiske dimensjonen i tillegg”, sier CEO Ragnar Joensen i årets rapport. (Foto: NAP)

Aquatraz og Bristol

Årets Seafood Talks-rapport berører også spørsmålet om hva som skal til og hvorfor det litt for ofte butter. I Norge vil det i svært mange tilfeller dreie seg om hvordan man skal få investorene med. Samtidig må tillatelsene på plass, og da har man særlig i resten av Europa, men også på den amerikanske østkysten erfart at miljøregelverket og ulike proteststemmer kan få ting til å bremses eller stoppe helt.

Oversikten over landbasert laks er samtidig bare begynnelsen.

Siden går vi tett på kappløpet for lukket i sjø, der Lerøy og SalMar nylig bestilte hele seks Aquatraz C2, og Mowi også har meldt deg på med fornyet styrke. Innen havbruk til havs (HTH) er Utror lengst fremme, men slett ikke hele historien. Her ligger mye i hendene til myndighetene og vi får siste status fra utredningsleder Marius Dalen i Nærings- og fiskeridepartementet.

Dette og mer til ligger klart for de drøyt 270 deltakerne på Seafoods Talks på Hotel Bristol i Oslo tirsdag 11. november. Vi gleder oss!

Fra fjorårets Seafood Talks-konferanse som også foregikk på Hotel Bristol i Oslo. Dersom du leser dette innen klokken 12. mandag 10. november er det ennå ikke for sent å melde seg på til årets konferanse. Det er lov å være etternøler. Send en mail til therese.tande@norskfisk.no, så ordner det seg nok. (Foto: Therese Tande)

Andre saker

Aktuelt

— Dødeligheten for laks lavere enn for landdyr

Justert for levetid har kun storfe lavere dødelighet enn laks, forklarte COO...

Lukket i sjø:
Vårslipp for lukket

Konturene av en ny æra for norsk havbruksnæring.

Havbruk til havs:
Viktige milepæler

En statusrapport per november 2025 om Havbruk til Havs. Hva har skjedd...
Tilbake til forsiden
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå