«Vi har industri, og så har vi Industri med stor I. Prosesseringsfabrikken til Vega Salmon i Tyskland er i en klasse for seg», sa Coast Seafoods konsernsjef Sverre Søraa i jubileumsintervjuet vi hadde med ham i fjor høst. Det vekket nysgjerrighet, og i sommeren pakket vi bilen i Oslo, kjørte til Kristiansand, tok ferjen til Hirtshals og deretter E-45 gjennom hele Danmark like over grensen til Tyskland.
Der, bare noen få minutter med bil fra Europaveien, ligger den 13.000 kvadratmeter store bygningen som huser et av verdens største videreforedlingsanlegg for laks — Vega Salmon AS, som siden 2023 har hatt Måløybaserte Coast Seafood som eneeier. De to fant tonen med det samme.
Da vi kom på besøk i begynnelsen av juli hadde adm. direktør Jakob Graasbøll Enemark returnert fra selskapets salgskontor i Italia sent kvelden før. Han stilte likevel med kaffe og sjokolade samt eget foredrag. Etterpå pakket vi oss inn i fullt verneutstyr og tok veien gjennom fabrikken — fra råstoffet kommer inn, gjennom filetfabrikken og røkeriet til pakkeriet. Mangeårig kvalitetsleder ved fabrikken, Jacob Tidemand, var også med og fortalte om hvilke tiltak som gjøres for å sikre topp kvalitet gjennom hele verdikjeden.

CEO Jakob Graasbøll Enemark i Vega Salmon leder mellom 400-700 ansatte, avhengig av sesong. Hovedkontoret ligger i Haderslev i Danmark, fabrikken i Handewitt i Tyskland, salgsavdelingene i Italia, Thailand og Tyskland (Foto: Therese)
På vei til operasjon? Nei, bare på omvisning hos Vega Salmon! Selskapet fører en nullvisjon for listeria og bruker ingen tilsetningsstoffer i produktene. (Foto: Therese Tande)

Dansk gründerånd — tysk effektivitet
Vega Salmon har sine røtter i den danske fiskeindustrien, etablert av familien Vedelgart i 2004 med en tydelig visjon om å levere lakseprodukter av høy kvalitet til det globale markedet. Med strategisk plassering i Sør-Danmark og Nord-Tyskland har selskapet vokst til å bli en ledende aktør innen lakseprosessering, hele veien styrt av et sterkt fokus på kvalitet, matsikkerhet og bærekraft.
Fra start drev Vega Salmon fabrikker i Esbjerg i Danmark og Hørviks i Sverige. I 2012 etablerte man anlegget i Handewitt, der man i 2019 samlet all produksjon for å effektivisere driften og øke produktiviteten. Salgsledelse, finans, it og controlling er samlet i danske Haderslev. I tillegg har man salgsavdelinger i Spoleto, Italia, Bangkok, Thailand og Bielefeld i Tyskland.
— Plasseringene i Handewitt og Haderslev gir oss en unik logistisk fordel. Beliggenheten mellom de atlantiske oppdrettsregionene, sentrale europeiske markedene og globale sjø- og luftfraktrutene sikrer rask distribusjon og ferskhet på produktene. Nærheten til viktige transportknutepunkter og tilgang på kvalifisert arbeidskraft både i Danmark og Tyskland styrker i tillegg produksjonsfleksibiliteten og effektiviteten, forklarer direktør Jakob Graasbøll Enemark. Han startet som CFO/EVP i Vega Salmon i mai 2017, og rykket opp som CEO i mars 2020.

Produktporteføljen inkluderer fersk og frossen laks, kald- og varmrøkt laks, marinerte produkter, videreforedlede varer og biprodukter, såkalte sidestream-produkter. Avhengig av sesong varierer bemanningen fra 400 til 700, noe som gjenspeiler svingningene i etterspørselen og tilgangen på råvarer.
— Å sikre tilgang på kvalifisert arbeidskraft i høysesongen er den største utfordringen knyttet til sesongvariasjonene . I tillegg kommer råvaretilgang, prisvolatilitet og økte krav til dokumentert bærekraft. For å sikre stabil produksjon og høye standarder møter vi disse med langsiktige leverandør- og kunderelasjoner, kontinuerlig kvalitetskontroll og investeringer i teknologi og prosesser. Fremover er det spesielt viktig å styrke motstandskraften i verdikjeden og opprettholde et sterkt fokus på automatisering, hygiene og logistikkflyt, understreker Enemark.

Filétkapasiteten er ca. 30 tonn per dag, eller rundt 11.000 tonn i året. (Foto: Therese Tande)
Tusenvis av tester og strenge rengjøringsprosedyrer. Så har det heller ikke vært noen listeriautbrudd. Kvalitetsleder Jacob Tidemand (t.v.) følger grundig med. (Foto: Therese Tande)

I en annen liga
Vega Salmon har store volum og et produktspekter få kan matche; over tusen ulike brands og nøkkeltilpassende produkter. Avdelingen for ferskpakking og filetering har en kapasitet på rundt 11.000 tonn ferdigvare, kaldtrøkeriet en årskapasitet på ca. 8.400 tonn og varmrøkeriet ca. 1.200 tonn. Samlet er kapasiteten rundt 40.000 tonn råstoff inn årlig.
— Vega Salmon er sånn sett i en toppliga sammen med fabrikkene til MOWI, Lerøy, Labeyrie, Milarex og SalMar/Vikenco, som alle har prosesseringskapasitet som overgår 30.000 tonn årlig, sier Enemark.
På spørsmål om hva som skiller Vega Salmon fra de andre, svarer han slik:
— Uten å sammenligne oss med noen av de andre, er Vega Salmon anerkjent som en av Europas ledende lakseprosessorer. Vi har et kompromissløst fokus på kvalitet og bærekraft, og bistår gjerne våre partnere med råd og veiledning for å sikre god hygiene og kvalitet gjennom hele verdikjeden. Det har opparbeidet seg et rykte om at vi er en pålitelig partner for kunder med høye krav til matsikkerhet og dokumentasjon, noe som sikrer oss en sterk posisjon både i europeiske og globale markeder.

Vega Salmon produserer flere tusen ulike varer til over 500 kunder verden over – til butikk, engros og HoReCa. (Foto: Therese)
70 prosent av ferdigvarene er røkte lakseprodukter. (Foto: Therese Tande)

I 2017 passerte Vega Salmon for første gang en milliard danske kroner i omsetning. Det tilsvarte den gangen nesten 1,3 milliarder norske kroner, og i dag tett på 1,6 milliarder.
Da var 60 prosent av volumet ferske produkter og 40 prosent røkte. I løpet av de siste fem årene har selskapet snudd dette forholdet til 70 prosent røkte og 30 prosent ferske, drevet av sterk produktinnovasjon og vekst både med eksisterende partnere og nye internasjonale kunder. Det har gitt resultater, og i dag ligger årsomsetningen på nærmere 1,4 milliarder danske kroner, dvs. vel 2,2 milliarder norske.
Ledelsen i Coast Seafood AS og Vega Salmon deler samtidig ambisjonen om vekst, og med en tomt i Handewitt som måler 39.000 kvadratmeter, hvor dagens bygning tar 13.000 av dem, og en nabotomt på ytterligere 13.500 kvadratmeter vil kapasiteten kunne fordobles en gang i fremtiden.

Til tross for store kvantum og høyt tempo; Kryddermixen strøs på med kyndig hånd. (Foto: Therese Tande)
Over 90% av råstoffet kommer fra norske lakseoppdrettere, men også sockeye, coho og king salmon, organisk og landbasert, går gjennom anlegget. (Foto: Therese Tande)

One-stop shop
Foruten et lakserøkeri av en annen verden, hvor 240 ansatte fordelt på to skift produserer og pakker 30 tonn ferdigvare hver dag, har selskapet et imponerende produktspekter. Dette var også noe CEO Sverre Søraa i Coast Seafood AS fremhevet som en av hovedgrunnene til at man i 2023 sikret seg eiermajoriteten i Vega Salmon:
— Vi har lenge ønsket å videreforedle så mye vi kan, men for å bli en ferdigmatprodusent måtte vi til EU. Vega Salmon er industri som er kommet langt når det f.eks. gjelder produktbredde til retailsegmentet. Anlegget i Tyskland gir oss en kompetanse på hva som kreves for å lykkes med ferdigprodukter til forbrukere, sier han.
Vi spurte Enemark om han kunne utdype og forklare hvorfor Vega Salmon har valgt denne strategien.
— Det brede produktspekteret er et bevisst strategisk valg, utformet for å møte ulike markedsbehov og sikre fleksibilitet i hele verdikjeden. Vi tilbyr både standard- og skreddersydde løsninger under private label og egne merkevarer, betjener et bredt spekter av globale kunder og tilpasser oss skiftende forbrukerpreferanser. Som en «one-stop shop» leverer Vega Salmon kvalitetsprodukter av ulike råstoffer — atlantisk laks, ørret, sockeye og coho, samt ferdigprodukter fra ferske fileter til laksepølser.

The devil is in the details. Vega Salmon satser på produktinnovasjon med fokus på bærekraftig emballasje og løsninger som er enkle for forbruker. (Foto: Therese Tande)
Kvalitetsprodukter i fargerik innpakning med SEALPACs FlatSkin-system som reduseres plastemballasjen med 75%. Det ga pris på Seafood Expo i Barcelona.

Produktinnovasjon og nøkkeltilpassede produkter har sikret Vega Salmon prestisjetunge priser. Det bringer oss inn på at Vega Salmon også kan skilte med et like imponerende spekter av ulike merkevare- og bærekraftsertifiseringer.
— Ja, det stemmer, sier Enemark. — Bærekraft er en kjerneverdi i Vega Salmons forretningsmodell. Sertifiseringer som Global GAP, ASC, MSC og ISO 50001, som gjelder for energi, er ikke bare merkelapper — de gjenspeiler selskapets dype forpliktelse til ansvarlig produksjon, understreker han og legger til:
— Denne forpliktelsen gjelder hele verdikjeden, fra innkjøp av råvarer til levering av ferdige produkter og er helt avgjørende for å møte både kundenes forventninger og samfunnets krav.
Fra gølvet og opp
At maskinene gjør den jobben de er satt til å gjøre er naturligvis viktig, men til syvende og sist er det folkene som avgjør om man lykkes eller ikke. Vega Salmon klarer på utrolig vis å balansere kvantitet og kvalitet. Under omvisningen var det særlig dette forholdet vi merket oss.
Her var et tilsynelatende gjennomarbeidet og ufravikelig fokus på hygiene og kvalitet, med tydelige kommandolinjer. Alle går i heldekkende drakter fra topp til tå, og med masker og hårnett i ulike farger; hvit for administrasjon, rød for kvalitet og hygiene, blå for arbeider og grønn for besøkende.
Stemningen er god og fokusert, med plass til raske linjer og spesialtilpasset kvalitetshåndverk.

Så kunne også ledelsen fortelle at det er en bevisst satsing på hver enkelt medarbeider, med muligheter for å bli ekspert innenfor ett enkelt område eller forsøke seg i andre roller. At man makter å balansere dette er en unik fordel for selskapet. I konsernledelsen sitter folk som startet på «gølvet», og på «gølvet» arbeider også folk med markeds- og salgskompetanse. Det gjør at man har stor respekt og forståelse for at alle er like viktige.
Kursen fremover
Kanskje var dette også noe som gjorde at Sverre Søraa & co i Coast Seafood AS falt for Vega Salmon — og Vega for Coast? På begge sider snakkes det om et nært og produktivt samarbeid.
— Våre kjerneverdier passer som hånd i hanske, bekrefter Jakob Graasbøll Enemark.
— Coast bidrar med global rekkevidde og markedskompetanse, mens Vega Salmon tilfører avansert prosessering og produktutvikling. Sammen dekker vi hele verdikjeden fra hav til marked. Vi deler også en felles kultur basert på kvalitet, bærekraft og ønske om å være pålitelig, visjonær og smidig, og har sterke ambisjoner om videre vekst, både i volum og verdi. For Vegas del vurderer vi som alt nevnt å utvide produksjonskapasiteten og er forpliktet til å styrke vår posisjon som en ledende aktør innen bærekraftig sjømatprosessering i Europa. Innovasjon, digitalisering, automatisering og sterke partnerskap vil være sentrale drivere i denne utviklingen, avslutter han.

Les også:
I Handewitt møtte vi student Henrik Søraa (24 år) på sommerjobb hos Vega Salmon. Han bygger det han kaller “en grunnmur” med erfaringer fra ulike deler av sjømatbransjen, og Vega Salmon er siste stopp før masterstudier i bioøkonomi ved NMBU. Som yngstesønn av gründer og konsernsjef Sverre Søraa i Coast Seafood er han dessuten styremedlem og aksjonær i konsernet, og drømmer om å en dag jobbe i familieselskapet. Hvilke tanker han sitter igjen med etter en sommer hos Vega Salmon og som student ved NMBU på Ås kan du lese mer om her: