Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Aktuelt

Tilbake til forsiden

Innhold nr. Aktuelt

Årlige oversikter
Stilling ledig
Kommentar
Kommentar
Sundnes kommentar
Kommentar
Kommentar
Kommentar
Brev fra leserne
Årlige oversikter
Årlige oversikter
Minneord
Årlige oversikter
Kalender
Årlige oversikter
Årlige oversikter
Kalender
Årlige oversikter
Årlige oversikter
Bok på kroken
Aktuelt
Aktuelt
Guldens Lupe
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Minneord
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Minneord
Aktuelt
Aktuelt
Fisk og Forskning
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Sundnes kommentar
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Kalender
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt

Japanske restauranter løfter makrellprisen

Sjefsøkonom Finn-Arne Egeness i Nordea trakk frem fire hoveddrivere for økte makrellpriser i sitt foredrag på BlueFish i Ålesund. (Foto: Hans Morten Sundnes)
Publisert: 4. september 2025

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist

Bilder av svulmende makrellfangster, smørblide redere og oppslag om eventyrlige priser for stripefisken hørte med da sjefsanalytiker i Nordea Finn-Arne Egeness serverte markedsinnsikt under Bluefish i Ålesund på septembers første onsdag.

Hans bidrag var å forsøke å forklare hvordan en fisk som lenge var blant de rimeligere konsumslagene, nå har priser vi kjenner fra hvitfisksegmentet.

Aller først gikk han tilbake til 1990-tallet da den teknologiske utviklingen i flåten og globaliseringen av markedet for fryst fisk løftet prisen for norsk makrell til et nytt og høyere nivå – selv om det unektelig har svingt en del siden.

– Nå kan det se ut til at vi har fått et nytt strukturelt brudd i makrellprisen der den ser ut til å etablere seg på et mye høyere nivå enn tidligere, sa Egeness. Fiskeribladet har referert til priser over 39 kroner, og hittil i år har førstehåndsprisen på makrell i Sildelaget økt med 59 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Makrell er populær grillet og rå. Med økt etterspørsel stiger også prisene. Men innsatsen bak skal ikke undervurderes. God kvalitet fra fangst via foredling, slik som her hos Vikomar, og ut til kunden, er en forutsetning. (Foto: Therese Tande)

– Uavhengig av valuta ser det ut til at makrellen er bedre betalt enn tidligere, sa Nordea-analytikeren og gikk videre til forklaringen. Han opererer med fire drivere.

At kvotenedgangen nevnes først, er ikke overraskende. Men samtidig har det skjedd mye i markedet, noe vi ikke minst ser av Egeness’ kakediagram over makrellmarkedene i 2014 og 2024.

– De best betalende markedene i Asia kjøper en større andel av makrellen i dag enn for ti år siden da kvotene var høye. Samtidig har eksporten til de såkalte proteinmarkedene vi særlig finner i Vest-Afrika falt, sa Egeness. Samtidig har man utviklet nye produkter for dagligvarehandelen.

– Særlig beinfrie produkter som forbrukerne lett kan ta med seg hjem og kanskje grille har vært med på å stimulere etterspørselen og stimulere stadig høyere makrellpriser, sa han og gikk videre til et punkt han omtalte som ekstremt viktig: Stadig flere japanske restauranter utenfor Japan. Dette kan være Sushi Kashbia i Seattle eller Heisei i Singapore.

Kombinasjonen av kvotenedgang, økt andel til Asia, produktutvikling og mer fisk i restaurant-markedet gir bedre makrellpriser ifølge Finn-Arne Egeness i Nordea. (Foto: Hans Morten Sundnes)

– Når man har makrellen på menyen på japanske restauranter og det blir flere japanske restauranter utenfor Japan, tas makrellen med til nye markeder. Samtidig flytter man makrellen fra dagligvare til restaurantsegmentet der man betaler bedre, sa Nordea-mannen som altså mener dette har vært en veldig viktig driver for utviklingen av prisen på makrell.

Også utviklingen av menyen i restaurantmarkedene er en faktor, med grillet makrell og sushi og sashimi av makrell – produkter som ikke minst har vært viktig for utviklingen av laksemarkedet.

Selv om makrellprisen har løftet seg, kunne Egeness vise bilder av makrellrett priset på nivå med kylling.

– Dersom prisene fortsetter å stige og makrellretten legger seg over kyllingen, får vi se om den klarer å forsvare det, la han til.

Tilbake til forsiden
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå